Materiał Partnera

Obiadokolacja w hotelu. Dlaczego to się opłaca?

Obiadokolacja w hotelu. Dlaczego to się opłaca?

Podczas przeglądania ofert hotelowych w wybranym regionie porównujemy ceny, standardy pokojów, wyposażenie, dogodność lokalizacji oraz dodatkowe atrakcje. Kryteria zależne są od tego, na jaki czas chcemy się zatrzymać oraz jakie potrzeby ma dla nas spełnić dane miejsce. Bardzo często nie przykłada się uwagi do tego, czy w hotelu znajduje się restauracja.

Czy nocleg bez obiadu jest opłacalny?

Osoby dokonujące rezerwacji często wychodzą z założenia, że zjeść można na każdym kroku. Wszędzie są markety i sklepy spożywcze, tanie uliczne bary i ekskluzywne restauracje. Jednak w praktyce bywa bardzo różnie. Hotele często są położone w miejscach o małym zaludnieniu. W restauracjach nieraz nie ma wolnych stolików, a po uliczne jedzenie stoją długie kolejki. Dlatego niezależnie od tego, czy planujemy jeść w hotelu, czy nie, bezpieczniej jest zdecydować się na nocleg w miejscu z restauracją. Przeważnie znajdziemy w nich dania przygotowane z lokalnych produktów, więc możemy nie tylko dobrze zjeść, ale także zapoznać się z kuchnią charakterystyczną dla danego regionu. Największą popularnością cieszą się znane, polskie, domowe potrawy. Często jednak menu wzbogacone jest o pizzę lub inne dania znane z fast foodów, a także posiłki przygotowywane specjalne dla dzieci. Dobra restauracja będzie dysponowała menu odpowiednie dla osób o różnych preferencjach smakowych.

Zalety bufetu szwedzkiego

Dla większości osób dużo lepszą opcją będzie nocleg wraz z wyżywieniem. Hotele bardzo często oferują pakiety, które uwzględniają obiadokolacje i ewentualnie śniadania w formie bufetu szwedzkiego. Ten rodzaj serwowania posiłków nie jest jak wybór z karty dań, ponieważ pozwala gościom zobaczyć, poczuć i samodzielnie wybrać to, na co mają największą ochotę. Znaczenie ma także ilość. Goście nie są uzależnieni od kucharzy. Mogą nałożyć sobie na talerz tyle, ile chcą. Bufet szwedzki jest więc szczególnie doskonałym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi. Pracownik Hotelu „Orle” w Gdańsku tłumaczy:

Ze względu na to, że posiłki są przygotowywane dla określonej ilości gości, a nie dla każdego z osobna, ceny noclegów poszerzone o opcję wyżywienia nie są dużo wyższe. Z pewnością zapłacimy mniej niż w przypadku wykupienia noclegu oraz przykładowego obiadu w restauracji.

Pakiety pobytowe

Ceny w hotelach zależne są od sezonu. Najwięcej zapłacimy w długie weekendy wolne od pracy czy w określone święta. Najmniej przeważnie kosztują dni od wtorku do czwartku, szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych. Niektóre hotele oferują tzw. pakiety pobytowe. Zawierają one w sobie noclegi w określonym terminie wraz z uwzględnieniem posiłków oraz ewentualnie innych atrakcji. Z jednej strony jest to doskonały sposób na to, by zaoszczędzić, a z drugiej możemy skorzystać z przygotowanej oferty na dany okres czasu. Do wyboru są np. pakiety wakacyjne, majówkowe, romantyczne, wielkanocne, sylwestrowe, rodzinne itp. Możemy więc w hotelu cieszyć się różnymi wydarzeniami, okresami świątecznymi czy formami spędzani czasu, które zostały przygotowane dla określonych grup osób. Codzienna obiadokolacja będzie tylko jednym z wielu elementów składających się na atrakcyjną cenę.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję